open klooster

  een nieuwe vorm
     voor een oud verlangen

afb
 


 
 


  Etty Hillesum Nu
Open-kloosterretraite rond leven en werk van Etty Hillesum


Maandag 8 t/m vrijdag 12 mei 2023
Plaats: Klooster Nieuw Sion, Diepenveen (bij Deventer).
Webadres: nieuwsion.nl
M.m.v. Christien Brinkgreve, Grietje Dresen, Just van Es, Jan Geurt Gaarlandt, Guus van Loenen, Organisatie: Annette Bak, Karen Voors, Jan Oegema Kosten: 650 euro
Max aantal deelnemers: 20

Idee van de week zal zijn te onderzoeken wat Etty Hillesum nu betekent, ruim veertig jaar nadat haar de eerste keuze uit haar dagboeken plechtig werd gepresenteerd in het Amsterdamse Concertgebouw, honderd meter van de plek waar ze geschreven werden. En een half jaar na publicatie van een goed gedocumenteerde biografie waarin een nieuwe Etty verscheen, diep en authentiek en gelovig als vanouds maar nu soms ook ergerlijk jaloers en dominant. Heiligen zijn zelden de onkreukbare personages waar ze voor doorgaan, hun reputatie is vaak gewoon een kwestie van idealisering en beeldvorming. Biograaf Judith Koelewijn corrigeerde het beeld en dat levert meteen een mooie vraag op. Is EH nu heilige af? Kunnen we haar nu eindelijk zien als gewoon mens, echt mens? Of is haar biografie een bewijs dat je vanaf nu beter elk heiligenbeeld met een korreltje zout kunt nemen? En een aansporing eindelijk eens wat ontspannener met het fenomeen heiligen om te gaan?

Feit blijft in elk geval dat EH een keuze maakte die voor menigeen moeilijk is om te volgen. Ze wilde solidair zijn met gedeporteerde mede-Joden, met ‘haar volk’ zoals ze het zei, ze begreep ze niet wat haar zo speciaal maakte dat zij het gevreesde lot moest ontlopen. Voor zover dat lot haar al duidelijk was, ze hield van meet af rekening met verschillende scenario’s. Met uitputting of vergassing, maar ook met overleven en later een gevierd schrijver worden. Een intellectueel ambassadeur pendelend tussen Rusland en West-Europa.

Een greep uit het programma:
Contemplatieve dialoog rond een passage uit de dagboeken.
Dagboekteksten zingen tijdens de getijden (speciaal voor deze retraite op muziek gezet).
Guus van Loenen. Vergelijking met gitaar tussen EH en Leonard Cohen.
Just van Es. Overdenking over EH als voorloper van hedendaags geloven.
Kijken naar NPO-documentaire over Judith Koelemeijer of naar de film ‘Het denkende hart van EH’, van Pat van Boeckel.
Interviews met Grietje Dresen over vrouwelijke mystiek en met Jan Geurt Gaarlandt over veertig jaar EH uitgeven.

Je kunt je opgeven via annette.bak@kpnplanet.nl. Je deelname is definitief na overboeking.

 
 

 

 
RitzDzign