open klooster

  een nieuwe vorm
     voor een oud verlangen

afb
 


 
 


  Leesclub rond Etty Hillesum en Julius Spier m.m.v. Judith Koelemeijer en Alexandra Nagel

Interview met Judith Koelemeijer en Alexandra Nagel, gevolgd door een Leesclub rond Etty Hillesum

Wanneer? Zaterdag 21 oktober 2023 van 14:00- 16:30 uur. Inloop 13:30 u
Waar? Woudkapel, Beethovenlaan 21, 3723 JG Bilthoven (20 min. lopen van station)
Kosten? 20 euro, via overboeking vooraf
Interview door Jan Oegema
Maximaal 30 deelnemers
Vooraf lezen (voorwaarde deelname leesclub):
Etty Hillesum. Het verhaal van haar leven, door Judith Koelemeijer
Opgeven via annette.bak@kpnplanet.nl
Organisatie: Annette Bak, Karen Voors, Jan Oegema

Afgelopen mei hadden we met het Open klooster in Diepenveen nabij Deventer een retraite rond leven en werk van Etty Hillesum. Wij als organisatoren ontdekten in de weken erna dat het onderwerp van de retraite ons niet los liet. We gingen fantaseren over nieuwe programma’s en een daarvan kunnen we jullie nu aankondigen: een interview annex leesclub met als middelpunt de biografie van Judith Koelemeijer, een bijzonder geschreven boek met een schat aan nieuwe informatie.

De middag in Bilhoven zal beginnen met een gesprek met twee kenners: Judith Koelemeijer en Alexandra Nagel, die in 2020 promoveerde op Julius Spier en vele artikelen publiceerde over zowel hem als Hillesum. Twee daarvan komen als bijlage met deze uitnodiging mee, bij wijze van achtergrondinformatie. Op aanvraag sturen we je graag de PDF van Nagels dissertatie.

Koelemeijer en Nagel werkten nauw samen. Onderwerpen tijdens het interview zullen o.a. zijn de relatie Spier/Hillesum en hun beider schrijfproces. Auteurs werken vaker samen maar Koelemeijer en Nagel gaven elkaar inzage in nieuw materiaal en dat is minder gewoon, om niet te zeggen uitzonderlijk. Het interview zal een uur en een kwartier duren. Na een pauze gaan we verder met een leesclub zoals we die bij het Open klooster gewend zijn. We maken een ronde waarin de deelnemers kunnen vertellen over wat hen bij de lectuur heeft getroffen of is opgevallen. Materiaal voor de leesclub zijn Koelemeijers biografie en de nu meegezonden artikelen van Nagel.

We verwachten 25 à 30 deelnemers. Bij een zo grote groep werken we bij leesclubs met een binnen- en een buitencirkel. Na het interview kun je kiezen in welke cirkel je wenst plaats te nemen.

Je kunt je opgeven via annette.bak@kpnplanet.nl. Je deelname is definitief na overboeking. We vragen je vriendelijk de biografie vooraf te lezen. Voor deelname aan het leesclubgedeelte is dat een voorwaarde.

 
 

 

 
RitzDzign