open klooster

  een nieuwe vorm
     voor een oud verlangen

afb
 


 
 


 

Programma 2021/2022

Winterklooster 2022 rond Dorothee Sölle

Maandag 7 t/m vrijdag 11 februari 2022
Heilig Hart Klooster, Steyl
Onder leiding van Annette Bak en Jan Oegema
Bijzondere gast herfstklooster: dr. Andreas Wöhle
Kosten ca. € 425. Aantal deelnemers: max. 24 gasten

Een retraite waarin we een week stilstaan bij het leven en werk van Dorothee Sölle (1929-2003). Een veelzijdige en invloedrijke vrouw, dichteres, luthers theologe, organisator van het “Politieke Avondgebed” en auteur van boeken waarin ze mystiek zowel praktisch als politiek maakt: De heenreis en Mystiek en verzet.

Bijzonder is haar versie van de mystieke weg: geen ‘via negativa’ maar een ‘via positiva’, een van vertrouwen en hoop. Een weg die begint met iets wat iedereen kent – verwondering, het elan van het nieuwe begin – die overgaat in leren loslaten (van patronen, overtuigingen, behoeften) en die uitmondt in de durf te vechten voor meer rechtvaardigheid en een schonere aarde.

Sölle zelf vecht daarbij ook voor een schonere taal. Het is opvallend hoe eenvoudig en direct ze schrijft, vooral in de jaren zeventig. Simpele woorden, beelden, symbolen, maar messcherpe zinnen en observaties. Van haar gedichten kun je schrikken, evenals van de openingspagina’s van De heenreis.

Tijdens de retraites bekijken we films, zingen we en bespreken we gedichten in een contemplatieve dialoog. De week begint met een inleiding door Andreas Wöhle, die ooit in Hamburg theologie ging studeren vanwege Sölle, vier jaar lang haar student-assistent was en nu een boek over haar voorbereidt. In deze week volgen we eigen getijden (dus los van die de zusters).

Dr. Andreas Wöhle is theoloog, president Evangelisch-Lutherse Synode in de Protestantse Kerk en predikant Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam.

Je kunt je opgeven via annette.bak@kpnplanet.nl. De belangstelling is groot, houd rekening met een plekje op de wachtlijst.

 
 

 

 
RitzDzign