open klooster

  een nieuwe vorm
     voor een oud verlangen

afb
 


 
 


 

Programma 2018:

Zondag 11 februari 2018, 15:00-17:00 u
Leesclub met Maarten van der Graaff in Amsterdam
Boek: zijn roman Wormen en engelen (2016)
Een prachtig geschreven autobiografische roman van een jonge student die nieuwsgierig raakt naar de protestant-Zeeuwse wereld waar hij vandaan komt. Geen afrekening à la Maarten t Hart, maar een verwonderd onderzoek. Met uitweidingen over onder meer Simone Weil en Franciscus van Assisi; de roman is nogal essayistisch. En eindigend in een soort credo dat even indrukwekkend als dat van het net vertaalde boek van John D. Caputo, Hoping against hope. Ook de hoofdpersoon van Van der Graaffs roman hoopt tegen de hoop in. Als halfgelovige misschien, maar desalniettemin.

Zondag 10 juni 2018, 11:00-13:00 u
Leesclub met Christien Brinkgreve in Amsterdam [n.b. aanvangstijd]
Boek: haar essay Het raadsel van goed en kwaad. Over wat mensen beweegt
Wat drijft mensen tot goed of kwaad? Waarom pleegt iemand die van het leven lijkt te genieten zelfmoord? Wat zijn bronnen van vitaliteit? Christien Brinkgreve gaat in haar nieuwe boek op zoek naar antwoorden op grote vragen. In vijfendertig fragmenten verkent ze de werking van levenskracht en doodsdrift, als variaties rond een thema. Hoewel ze beide krachten onderzoekend benadert, staat ze onvoorwaardelijk aan de kant van het leven. Het is behalve een erudiet een persoonlijk boek, waarin ze niet alleen de verteller is, maar ook onderzoekt hoe deze krachten een rol spelen in haar eigen leven.
Het essay van Christien Brinkgreve verschijnt medio april. Wie zich aanmeldt voor de leesclub rond haar boek krijgt tijdig bericht over de precieze verschijningsdatum. We lezen het dus vers van de pers.

Geef je op voor de leesclubs via annette.bak@kpnplanet.nl

Zomerklooster 2018: Stadsretraite Rotterdam   
Uitvalsbasis: Wijkpastoraat De Put in Rotterdam Zuid
Verkenning van een multireligieuze wereldstad: actieve retraite
Zondag 20 t/m zaterdag 26 mei 2018
Kosten ca. € 550
Onder leiding van Annette Bak en Jan Oegema
Logies: slaapplekken bij particulieren (bekenden van het Open klooster). Wie dat niet wil, kan zelf voor logies zorgen (camping Barendracht, RB&B)
Coördinatie en informatie logies: Annette Bak (via info@openklooster.nl)
Aantal deelnemers: 12
NB: bekijk via de buttons hiernaast de twee films over de stadsretraite.

Korte stadsretraite vanuit vm. Bijlmerbajes, 24-26 augustus 2018
Aanvang vrijdag 24 augustus 2081, 16:00 u
Afsluiting zondag 26 augustus 2018, 16:00 u
Kosten circa 250 euro (maaltijden inbegrepen)
NB: je deelt een kamer met iemand anders. 
Groepsgrootte tien personen
Voorbereiding: Annette Bak en Jan Oegema

In de voormalige Bijlmerbajes zit tot en met 1 september 2018 een hotel gerund door vluchtelingen, The Movement Hotel. Het Open Klooster heeft gelukkig nog net een verblijf kunnen inplannen voor een groep van in totaal tien personen. Je slaapt twee nachten in een ongebouwde gevangeniscel (je deelt overigens een kamer, het zijn tweepersoonskamers) en hebt een weekend waarin je kennis maakt met vluchtelingen, een rondleiding krijgt over het bajescomplex en op bezoek gaat bij het Kleiklooster (een gemeenschap in Kleiburg, een flat in de Bijlmer). Dit alles omlijst door stiltemeditaties in een ruimte op de gang waar onze cellen zijn, een ruimte die we kunnen gebruiken als kapel.

Dit is het voorlopige programma, details volgen later. We kondigen de retraite nu al aan opdat je er rekening mee kunt houden bij je zomerplannen. Officieel aanmelden kan nog niet, je belangstelling laten blijken wel. Dat kan door een mail te sturen aan jan.oegema@hetnet.nlmet het verzoek je op de voorlopige deelnemerslijst te laten plaatsen.

Toelichting zomerretraite 2018
Deze stadsretraite wordt de tweede in Rotterdam-Zuid. Een herhaling, omdat er nog zo veel te leren en te ontdekken is. Idee is hetzelfde: een week lang kennismaken met een complexe en multireligieuze wereldstad door middel van gesprekken en wandelingen. Er zijn gesprekken voorzien met wijkbewoners, vertegenwoordigers van o.a. moskeeën en hindoestaanse tempels en mensen uit het onderwijs (onder wie dominee en yogaleraar Martijn Junte, deelnemer in 2017 en sinds kort leraar godsdienst in Rotterdam-Zuid). Een zeer actieve retraite dus, waarbij het de kunst zal zijn in en met de groep de stilte en de aandacht te bewaren. O.a. door stille meditaties aan begin en einde van elke dag, ingebed in de getijden. Uitvalsbasis is wijkpastoraat De Put in Rotterdam, waar we elke dag mediteren en ’s avonds een warme maaltijd krijgen van De Sprankeling, een cateringbedrijf gerund door twee Nederlands-Indiase buurtbewoners uit De Bloemhof. Dat is de wijk in Rotterdam Zuid waar De Put is gevestigd. Deze retraite, een verre variant op de straatretraites van Bernie Glassman en Frank Dewaele, is bedoeld om op een nieuwe manier gestalte te geven aan een van de doelstellingen van het Open klooster, het verlangen naar interreligieuze dialoog. Deze keer met het tiende plaatje van de os voor ogen: de wereld in, de markt op.
NB: bekijk via de buttons hiernaast de twee films over de stadsretraite.

 
 

 

 
RitzDzign