open klooster

  een nieuwe vorm
     voor een oud verlangen

afb
 


 
 


 

Programma 2018/2019

Leesclub 9 december 2018, zie toelichting
Leesclub rond br. Gert Bremer en Esther Gerritsen
Datum en tijd: zondag 9 december 2018, 11:00-13:00 (na afloop soep en brood)
Adres: Krugerstraat 36 / 3, 1091 LH  Amsterdam (Woning Jan Oegema)
Gasten: br. Gert Bremer, Karen Voors, Jo Beckers
Voorwaarde: lezen van beide boeken
Kosten: 10 euro. Inschrijven betekent betalen.
Groepsgrootte: max. 16 personen.
Opgeven via annette.bak@kpnplanet.nl

Stadsretraite Bijlmermeer juni 2019
Data: zondagochtend 16 juni tot en met zaterdagochtend 22 juni 2019
O.l.v. Annette Bak, Jan Oegema en Titus Schlatmann (Exposure trainer)
Logies bij particulieren of naar eigen keuze
Vaste samenkomstplek nog onbekend
Prijs circa 350 euro (inclusief programma en avondeten, exclusief logies)
Aanbetaling 150 euro. Zie de voorwaarden hier op de website.
Groepsgrootte max. 12 personen
Nota bene: aanvang zondagochtend 9:30 uur met een dienst in een Ghanese of Surinaamse kerk.

Schrijven en mediteren met Rainer Maria Rilke november 2019
Zo 17 november - za 23 november 2019, Ranst, Hof Zevenbergen (hofzevenbergen.be)
Onder leiding van Annette Bak en Jan Oegema (werkend aan een boek getiteld Leef nu uw vragen. Rilke als leerling en meester)
Muzikale leiding: br Gert Bremer (auteur van Laat mij maar zingen. Psalmen nageschreven)
Ieder heeft een eenpersoonskamer
Kosten ca. 550 euro. Aanbetaling bij opgave: 100 euro
Groepsgrootte max. 16 personen
Opgeven bij Annette Bak, annette.bak@kpnplanet.nl
Nota bene: deze uitnodiging betreft het najaar van 2019

Toelichting leesclub 9 december
De leesclub zal deze keer zijn rond twee boeken: de ‘nageschreven’ psalmen van broeder Gert Bremer en de retraiteroman van Esther Gerritsen, De trooster. Gert zal bij de leesclub aanwezig zijn, samen met nog twee bijzondere gasten (zie hierna); Esther is helaas verhinderd.

Musicus Gert Bremer woonde van 2006 tot 2017 in Cisterciënzer Abdij Maria Toevlucht in Zundert. Daar herschreef hij op even persoonlijke als indringende wijze alle 150 psalmen. Kenmerkend aan deze omtaling is de zoektocht van een spiritueel mens naar degene die de vertaler omschrijft als 'de Ene'. Zijn boek heet Laat mij maar zingen. Psalmen nageschreven.
ISBN 978 90 8972 236 2.

Esther Gerritsen schrijft romans, toneel en columns. Haar laatste roman, De trooster, speelt zich af in de gastenafdeling van een abdij en bevat scherpe observaties van geloof en kloosterleven. Uit alles uit deze roman spreekt fascinatie en begrip; als lezer voel je groot mededogen van de auteur met haar falende personages. ISBN 978 90 4454 014 7. (De roman is ook als
e-book beschikbaar.)

Omdat Esther er niet bij kan zijn, is Karen Voors gevraagd de roman een stem te geven en in te gaan op een van de vele thema’s die het verhaal rijk is. Karen heeft een eigen tekstbureau en doet regelmatig mee met de retraites van het Open klooster.

De derde gast van de ochtend is Jo Beckers, theoloog, bijbelwetenschapper en hoboïst. Hij organiseert kloosterretraites en cursussen rond de psalmen. In zijn bijdrage zal hij de twee werelden van deze ochtend bij elkaar brengen.

Toelichting stadsretraite Bijlmermeer
Inburgeren in de multiculturele samenleving: zo vatte iemand haar deelname aan de stadsretraite 2018 in Rotterdam-Zuid samen. Dat inburgeren krijgt nu een vervolg in Amsterdam Zuid-Oost, in de week van 16-22 juni 2019. 

De basisvorm blijft dezelfde. ’s Ochtends begeef je je naar de vaste plek van samenkomst voor een lauden met stilte en zang. Aansluitend ga je in je eentje wandelend de wijk in volgens de Exposure methode. ’s Middags kom je weer samen met de groep en zijn er vooraf geplande ontmoetingen met bijzondere mensen uit de Bijlmer (bewoners en professionals). Aan het einde van de middag is er een vesper met vooraf een half uur zingen. Na afloop van de vesper eten we gezamenlijk, waarna ieder naar haar of zijn logeeradres vertrekt.

Idee van dit alles: leren kennen, leren zien. Leren zien wat is, in het idioom van Bernie Glassman. Met deze keer een accent op multiculturaliteit in de Bijlmer, met daarbij ook de vraag hoe die in onze persoonlijke biografie aanwezig is. Dit alles zullen we onderzoeken onder leiding van Titus Schlatmann, de Exposuretrainer van deze retraite, in zijn dagelijks leven urban mission pastor in Utrecht.

Een tweede accent van deze retraite zijn de vele geloofsgemeenschappen in de Bijlmer. Dat zijn er maar liefst 150, waarvan een flink deel Surinaams- en Afrikaans-christelijk. Heel vreemd, zo’n levendig en blij christendom in een land dat overal zijn kerken sluit. Die gemeenschappen geven een nieuw perspectief op de toekomst van religieus Europa. Daar kunnen we via deze retraite vroegtijdig getuige van zijn. Bearing witness, ook daarvan.

Het programma volgt later. Wel werken we met dezelfde logiesformule. Wij bieden slaapplekken aan bij vrienden en kennissen en via via, maar je mag ook een hotel boeken of ergens je tentje opslaan. De logies zitten niet bij de prijs inbegrepen.

Wil je een beter idee krijgen van de opzet en sfeer van een Open klooster stadsretraite, bekijk dan de filmpjes hier op de website. Dat kan helpen, want deze retraitevorm is ongewoon en vraagt om een extra innerlijke stap. 

Toelichting Rilke-retraite [nb najaar 2019!]
Een retraite aan geïnspireerd door leven en werk van Rainer Maria Rilke. Een actieve retraite waarin we Rilke lezen, contemplatieve dialogen doen rond zijn gedichten, films bekijken, teksten zingen en een of meerdere gasten ontvangen.

Maar ook actief in de zin dat we in Rilkes geest stilte en creativiteit met elkaar proberen te verbinden. Zonder verplichting is er aan iedereen de uitnodiging gedurende de retraite iets te schrijven dat contemplatief van aard is: een psalm, een gebed, een credo, een overweging. Of een meditatie-instructie zoals Rilke die in 1905 schreef en die wij nu zullen gebruiken als uitgangspunt voor twee avondmeditaties.

Meld je je aan, laat dan weten welke teksten van (of over) Rilke je dierbaar zijn. Voor ons als organisatoren is dat fijn om te weten. Voel je trouwens ook welkom als je wilt kennismaken met Rilke en daar de tijd voor wilt nemen.

 
 

 

 
RitzDzign