open klooster

  een nieuwe vorm
     voor een oud verlangen

afb
 


 
 

 

 
Organisatoren

Organisatie is in handen van Annette Bak en Jan Oegema.

Annette Bak (1967) is senior purser en yoga docente. Dat laatste is ze in de traditie van Kripalu, dat letterlijk compassie betekent. De Kripalu Yoga Traditie moedigt elke beoefenaar aan met compassie naar zichzelf en de wereld te kijken en vanuit die houding de asanas uit te voeren. Nadruk ligt niet op atletische perfectie maar op vriendelijke aandacht voor de signalen vanuit het eigen lichaam. Tijdens de open klooster verzorgt Annette regelmatig yoga oefeningen, soms aan het begin van de ochtend (voorafgaand aan de lauden), soms als facultatieve les. Zie voor meer achtergronden www.annettebak.nl

Jan Oegema (1963) is publicist, hovenier en initiatiefnemer van het Open klooster. Hij schrijft over literatuur en levensbeschouwing en publiceerde in het voorjaar van 2021 zijn laatste boek: Rilke en de wijsheid. De kunstenaar als leraar. Het Open klooster is voor hem een plek waar mensen met uiteenlopende achtergronden elkaar kunnen ontmoeten, geholpen door de taal van kunst en literatuur. Voor hem is dat de mooiste ontdekking van tien jaar Open klooster: hoe niet per se religieuze teksten - vaak gedichten – de retraite en de getijden kunnen dragen. Denk bijvoorbeeld aan Vasalis’ gedicht ‘Eb’ of aan Remco Camperts ‘Spiritual’. Bijzonder om via zulke teksten te merken hoe relatief verschillen zijn. En hoe ze een ander gesprek mogelijk maken, minder van antwoorden dan van vragen.

Karen Voors (1955) was tot voor kort zelfstandig tekstschrijver en communicatieadviseur. In 2009 deed ze mee aan de eerste retraite van het Open klooster in België. Daarna volgden nog vele malen. De stilte, het samenzijn met reisgenoten en het gebruik van kunst en literatuur ervaart ze als verwarmend en inspirerend. Dat ze niet meer hoeft te werken voor haar inkomsten beschouwt ze als een nieuw avontuur. In elk geval is er meer tijd voor haar grote hartstocht: lezen. Vooral het lezen van fictie helpt haar om zichzelf en de wereld beter te begrijpen. De leesclubs van het Open klooster zijn een mooie plek om deze inzichten te delen.

 
Annette Bak   Jan Oegema
     
   
Karen Voors    
 
 
   
   
  s

 
RitzDzign